Elektronlar temel hâlde kararlı olduğu için uyarılmış hâlde kararlı olamayacaktır. Bu yüzden elektronlar verilen enerjiyi foton (ışık tanecikleri) olarak yaymaktadır ve temel hâle tekrar gelmektedir. Bu gerçekleşen olay ise emisyon spektrumudur. Emisyon spektrumunda yayılan fotonlar belirli enerji seviyesinde ve dalga boylarında yayılır. Dalga boyu ise lamda (λ) ile gösterilir.
Hidrojen atomunun yapısı basit olduğundan bu atomdan bahsedersek işimiz daha da kolaylaşır.
1. Aşama
Temel hâl nedir?
Hidrojen atomunun çekirdek kısmında +1 proton vardır ve orbitallerinde (yörüngelerinde) -1 yüklü elektronlar temel hâldedir.
2. Aşama
Absorbsiyon spektrumu nedir?
Dışarıdan enerji alan elektronlar, olduğu orbital konumundan üst orbital konuma geçiş yapar ve buna absorbsiyon spektrumu denir.
3. Aşama
Foton (ışık tanecikleri) nedir?
Üst orbital konumda olan elektron kararsız hâldedir ve kararlı hâle geçmesi için verilen enerjileri yayması gerekir. Yayılan enerji ise belirli seviyelerde ve dalga boylarında gerçekleşir.
Yayılan fotonların enerji seviyesi nasıl tespit edilir?
Buna göre 1. kısım (n1) ile 3. kısımdaki (n3) orbitaller aynı olacaktır ve 2. kısımdaki (n2) orbital farklı konumda olacaktır. Bu yüzden elektron n1 orbitalinde ise ve enerji alarak n2 orbitaline geçiş yaparsa, n1 orbitaline geçiş yapmak için enerji yaymak zorundadır. Dolayısıyla n1 ile n2’yi çıkarırsak fotonun enerji seviyesi bu şekilde ortaya çıkar.
Yorum Yap