Panik atak endişe, korku ve sıkıntılarını içine alan nöbetler halinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Sadece psikolojik sorunlarla ya da diğer hastalıklarla beraber ortaya çıkabilir. Nöbet halinde ortaya çıkar. İlk ortaya çıkışınıdan 10 dakika sonra nöbet en şiddetli haline ulaşır.
Panik Atak Belirtileri
Panik atağın 13 adet belirtisi vardır ve bu belirtilerin 4 tanesini taşıyorsanız panik atak rahatsızlığı taşıyor olabilirsiniz. Çarpıntı, terleme, titreme, nefes almada zorluk, baş dönmesi, bulantı, nefes kesilmesi, göğüs sıkışması, kendini hissedememe ve kendine yabancılaşma, çevrenin gerçek olmadığını düşünme, ölüm korkusu, çıldıracağını düşünme ve vücutta uyuşma panik atağın belirtileridir.
Panik atak sebepsiz olarak ortaya çıkar. Beyindeki kimyasal maddelerden ya da beynin yan kısmının fonksiyonunu kaybetmesiyle ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Özellikle stresli bir hayatın panik atağı tetiklediği tahmin ediliyor. Ortaya çıkmasına bazı rahatsızlıklar da sebep olabilir. Sara-epilepsi, akciğer ve kalp hastalıkları, troid bezindeki sorular, fazla adrenalin salgılanması, kan şekerinin düşmesi, kansızlık, beyinde tümör, ilaçların yan etkisi, kapalı ortamda bulunma ve kalabalık ortamlar, depresyon ve sinirsel bozukluklar, uyarıcı madde kullanmak ve bu maddelerin alınmasının birden kesilmesi panik atak krizlerini tetikleyebilir.
Toplumda görülme sıklığı yüzde 1-3 arasında değişir. 20’li yaşlardan itibaren daha çok kadınlarda görülür. Genetik özellikler önemlidir. özellikle ailesinde görülenlerde daha fazla görülür. Kendini ifade edemeyen içe dönük insanlarda, içine atan insanlar da risk altındadırlar. Çünkü hislerini devamlı baskılamaktadırlar. Panik atakla panik bozukluk aynı değildir.
Panik atak hastasıysanız ve panik atak nöbeti geçiriyorsanız nöbet sırasında bazı şeylere dikkat etmeniz gerekir. Eğer panik atak nöbeti geçiriyorsanız bir yere oturun veya uzanın. Kendi kendinize bunun bir atak nöbeti olduğunu ve geçeceğini söyleyin. Derin derin nefesler almaktan kaçının çünkü derin nefesler almak atağı kuvvetlendirir. Nöbet sırasında kimseyle tartışmaya girişmeyin. Normal hayatınızda da mümkün olduğunca alkol, sigara ve kafeinden uzak durun. Tabi ki bir de uzmana görünmenizde, eğer panik atak hastalığı teşhisi konulursa sebeplerinin araştırılmasında vemümkün olduğunca düzenli bir tedavi sürecine girmenizde de fayda var. Doktorunuzun size uygulayacağı tedaviye mutlaka uyun ve doktorunuzdan mümkün olduğunca tahlil ve tetkik yapmasını isteyin.
Yorum Yap