İkna etmek veya etkilemek, aslında reklamın ve pazarlamanın birincil görevi, asıl yapılış amacı. Geleneksel reklamcılık kavramı nasıl zamanla değişime uğramak zorunda kaldıysa, aynı şekilde farklı mecra arayışları da yeni yöntemleri beraberinde getirdi. Geleneksel reklamın yüksek bütçeleri ve internetin dünyayı ele geçirmesiyle birlikte etkisizleşmesi, yeni girişimlere vesile oldu. Bu yenilik akımı içinde hem markalar, hem tüketiciler hem de pazarlamacılarla reklamcılar var. Yeni ve dönüşen bir sistem mevcut. Artık klasik reklam anlayışıyla verimli sonuçlar elde etme olasılığı giderek düşüyor. Bu düşüş de taze, yaratıcı ve etkili sistemlerin kurulumuna vesile oluyor.
İşte internet kullanıcılarının reklama boğulduğu, reklam görmekten sıkıldığı hatta ciddi oranlarda reklam engelleyicilere başvurduğu bu dijital dönemde trend olan bu yaratıcı ve taze pazarlama yöntemlerinden birinden bahsedelim size: Influencer Marketing.
İngilizce’de etkileme, yön verme, ilham verme, ikna etme gibi anlamlara gelen influencer kelimesiyle marketing – pazarlama kavramının birleşiminden oluşan görece olarak yeni diyebileceğimiz bir pazarlama yöntemi influencer marketing. Türkçe’ye çevirme girişimleri var fakat ya henüz herhangi biri tatmin edici değil ya da yeterince Türkçe değil! Liste şöyle: Fenomen Pazarlaması, Etkili Kişi Pazarlaması ve Etkileyici Pazarlama, Hatırlı Pazarlama, Sosyal Medya Etkili Pazarlama…
Pek çok araştırma gösteriyor ki, dijital çağın tüketicileri, herhangi bir şey satın almadan önce sosyal medyadan, bloglardan, incelemelerden fikir alıyor, ve gerçek tecrübeleri inceliyor. İşte bu fikir alışverişi süreci şöyle özetlenebilir: İnternette geçirdiği yıllar içinde kendine belli bir takipçi kitlesi veya çevre edinmiş “sosyal medya fenomeni” diye de adlandırılabilen influencer kullanıcılardan veya yalnızca popüler/ünlü kullanıcılardan kendinize veya markanıza uygun biriyle anlaşarak onun hedef kitlesine erişeceği mecrayı seçiyorsunuz, markanız veya ürününüzle ilgili bir mesaj oluşturuyorsunuz, ardından da o mesajı influencer aracılığıyla bütçenize uygun bir şekilde hedef kitlenize ulaştırıyorsunuz. Sonuçta influencer markanızla veya ürününüzle yaşadığı deneyimlerini; Facebook, Twitter, Youtube, Instagram gibi sosyal medya kanalları veya kişisel blogları aracılığıyla kitlesiyle paylaşmış oluyor. İşte size en mikrosundan bir Influencer Marketing modeli.
Kimler influencer olabilir diye düşünürsek; sosyal medya fenomenlerinin dışında toplumda kabul görmüş ünlü bir sanatçı, bir sporcu, bir şarkıcı, bir müzisyen, bir iş adamı veya siyasi bir kişilik olabilir. Bu influencer’lar markaların ürünlerini ve tanıtımlarını veya iletmek istediği mesajları kendi dijital mecraları üzerinden, doğrudan ya da dolaylı şekilde takipçilerine aktarıyor. Bu sırada iki taraflı bir etkileşim ve diyalog gerçekleşiyor. Bu da takipçilerle marka arasında bir ilişki ve deneyim yaratarak markayla bir bağ kurulmasını sağlıyor.
Influencer pazarlamanın temelinde çoğunlukla dijital ortamdaki alanında, çevresinde, konusunda, uzmanlığında ve yine djital ortamda oluşturduğu kitlesi üstünde potansiyel etki / ikna potansiyeli olan kişileri yani DOĞRU influencer’ları belirlemek yatıyor. Bu noktada, kendi fenomeninizi ve dolayısıyla kendi hazır hedef kitlenizi seçme özgürlüğünüz var. Halihazırda belirlediğiniz hedef kitle kümenizle ortak bir küme oluşturan herhangi bir sosyal medya kullanıcısı sizin influencer’ınız olabilir. Diyelim ki mobil bir oyun tasarladınız. O mobil oyunu tanıtması için nasıl bir influencer seçersiniz? Twitter’da özlü sözler yazarak 1 milyon takipçi toplamış bir fenomen mi, Instagram’da kendi fotoğraflarıyla 500 bin takipçi toplamış bir süper model mi, yoksa blogunda oyun incelemeleri yazarak 10 bin takipçi toplamış bir “geek”e mi? Tabii ki sonuncusu.
Influencer’ınızın 100 bin takipçisinden her biri sizin de takipçiniz ve hatta potansiyel müşteriniz haline gelebilir. Ayrıca hedef kitlenizle markanız arasında yıllarca uğraşarak kuracağınız tüketici-marka ilişkisini de hazır olarak edinmiş oluyorsunuz. Geriye sadece ürünü veya markayı doğal bir şekilde o kitleye aktarmak kalıyor. Influencer’ımız, ürününüzü inceliyor, kullanıyor ve deneyimleriyle fikirlerini kendi kitlesiyle kendi tarzında ve yorumlarıyla paylaşıyor. Sonuçta da “satın almadan önce ürün hakkında fikir edinme” durumu, “arkadaş tavsiyesi” formatında o kitleye aktarılarak gerçekleşmiş oluyor.
Kaynak: bionluk
Makale için teşekkür ederim.