Yatay geçiş eşdeğer programlar arasında bölüm değiştirmek demektir. Eşdeğer ne demektir; önlisanstan önlisansa, lisanstan lisansa. Yatay geçiş yönetmeliğine geçtiğimiz aylarda yeni bir madde eklendi. Bu madde merkezi yerleştirme puanına göre yatay geçişi kapsıyor. Bunun anlamı, eğer siz üniversiteye yerleştiyseniz ve üniversiteye kayıt yaptırdıysanız; üniversiteye kayıt yaptırdığınız yıl almış olduğunu puanlar bütün öğrenciliğiniz boyunca geçerlidir. Üniversiteye yerleştiğiniz yıl puanlarınızla hangi taban puanını tutturup da bir bölüme yerleşebiliyorsanız, oraya yatay geçiş yapma şansınız vardır.
Somut bir örnek verelim;
İstanbul’daki bir öğrenci hukuk okumak istiyordu, almış olduğu puan ve başarı sırasıyla hem İstanbul hem de Ankara’daki hukuk programlarını tutturuyor. İstanbul’a da puan ve başarı sırası yettiği halde öğrenci Ankara’yı kafasına koyup oraya yerleşti ve okumaya başladı. Sene 2014. Orada bir süre okumaya devam etti ama Ankara’ya alışamadı. Alışamadığından dolayı derslerinde de başarısız. Not ortalaması düşük. Şimdi kural diyor ki; arkadaşım 2014’teki LYS sınav sonuç belgeni al, bir de 2014’te oluşan taban puanlara bak, İstanbul’daki taban puanı tutuyor mu? evet tutuyor, o zaman git İstanbul’daki üniversiteye başvur ve kayıt ol.
Kontenjan da oldukça büyük. Her sınıf seviyesinde, kontenjanın %30’u kadar başvurunun kabul edilmesi gerekiyor. Ve üniversitenin, puan tutması halinde ekstra zorlayıcı bir şart koşması da mümkün değildir.
Merkezi yerleştirme puanına göre yatay geçiş için illa aynı isimli programlar arasında olması da gerekmiyor.
Bir örnek verelim;
Mersin üniversitesinde Tıp okuyan bir öğrenci, 5 yıl önceki MF4 puanıyla İnşaat mühendisliğine yatay geçiş yapabilir.
Sonuç olarak merkezi yerleştirme puanına göre yatay geçiş, çok önemli bir fırsattır. Tercih yapacaklar içinde çok rahatlatıcı bir unsurdur. Tabi bu hak öğrencinin, öğrencilik hayatı boyunca sadece bir defa kullanabileceği bir haktır. Ancak çok büyük bir haktır. Öyle olduğu için hem üniversite adaylarının hem de hali hazırda üniversite okumakta olan tüm öğrencilerin bundan haberdar olması gerekmektedir.
Güzel yazı olmuş.
Yazı için teşekkürler.
Makale için teşekkür ederim.