Popüler Cevap

Uyku Bozukluğu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Uyku Bozukluğu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Uyku, tüm gün çalışan ve yorulan bedenimizin ve sinir sistemimizin dinlendiği, hem fiziksel hem de beden sağlığımız için son derece ihtiyaç duyduğumuz bir gereksinimdir. Zihinsel yaşamın en doğal parçası olan uyku, hormonlarımızın sağlıklı bir şekilde çalışması ve işlevlerini yerine getirmesi için de oldukça önemlidir. Kişilerin yaşam kalitelerinde önemli ölçüde bozulmalar meydana getiren birçok uyku bozukluğu türü vardır. Bu noktada sağlıklı ve konforlu bir yaşam için uyku bozukluklarının giderilmesi gerekir. Uyku bozukluğu ve uyku bozukluğu belirtileri hakkında detaylara yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Uyku Bozukluğu Nedir?

Sağlıklı bir yaşam için yeterli ve kaliteli bir uyku olmazsa olmazdır. Kişilerin günlük yaşamlarını en verimli şekilde sürdürebilmesi için yeterli uzunlukta ve derinlikte kaliteli uyku alışkanlığını edinmesi gereklidir. Uyku süreçleri temel olarak iki aşamadan meydana gelir. Bunlar dinlendirici fazı olan non-REM dönemi ile aktif fazı olan REM dönemi şeklindedir. Kaliteli ve sağlıklı bir uyku için yeterli ve düzenli bir şekilde bu iki fazın birbirini takip etmesi ve yeterli uzunlukta uyunması gerekir. Bu şartlar sağlanamadığında uyku bozuklukları söz konusu olabilir. İnsomnia, Parasomnia, Uyku apnesi, Huzursuz bacak sendromu, Narkolepsi gibi çeşitli uyku bozuklukları vardır.

Uyku Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Uyku bozukluğu birçok problemi de beraberinde getirebilir. Uyku bozukluğu belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Uykuya geçmede ve uykuyu sürdürmede zorluk yaşama,
  • Gün içerisinde yorgunluk, halsizlik ve sürekli uyku isteği,
  • Nefes almada güçlük,
  • Uyku sırasında normal olmayan davranışlar ve hareketler sergileme,
  • Gün içinde tedirgin, huzursuz ve kaygılı olma,
  • Akademik ve iş performansında düşüş,
  • Odaklanma güçlüğü,
  • Kontrolsüz kilo alımı.

Sıraladığımız bu belirtilerin dışında uyku bozukluğu belirtileri arasında en öne çıkanlar, uyku sırasında şiddetli horlama, sabah yorgun uyanma ve geçmeyen uyku halidir. Uyku bozukluğu belirtileri arasında yer alan bu özellikler alkol kullanımı, aşırı yorgunluk, anatomik bozukluk gibi birçok nedenden de kaynaklanabilir. Bu nedenle kişilerin detaylıca incelenmesi önemlidir.

Uyku Bozukluğu Nasıl Düzelir? Tedavi Yöntemleri

Uyku bozukluğu için en etkili tedavi yöntemi; uyku bozukluğu belirtileri arasında yer alan durumların nedenlerinin en doğru şekilde belirlenmesi ve buna uygun yol haritasının çizilmesi ile başlar. Bu nedenle uyku bozukluğu belirtileri yaşayan kişilerin bir uzman yardımı alması sorunun doğru tespiti için oldukça önemlidir. Hastanın ayrıntılı hastalık öyküsü alındıktan ve detaylı fizik muayene yapıldıktan sonra ihtiyaç halinde ek laboratuvar ve görüntüleme tetkiklerinden yararlanılır. Kişilerin uykuya dalmalarını kolaylaştıran ilaç tedavileri, nefes almayı kolaylaştıran aparat kullanımı, uyku apnesini önlemeye yönelik cerrahi operasyonlar ile diş hekimliği uygulamaları uyku bozukluğu için başvurulabilecek tıbbi tedavi yöntemleridir. Bununla birlikte uyku bozukluğu yalnızca tıbbi kökenli problemlerden kaynaklanmayabilir. Kişiler vitamin ve mineral içeriği yüksek besinlerden oluşan beslenme programlarıyla, egzersiz yaparak, çay, kahve gibi kafeinli gıdalardan ve alkolden uzak durmaya çalışarak ve yatak odalarını gün içerisinde bol bol havalandırarak uyku problemleri ile baş etmeye çalışabilir. Tüm bunların yanı sıra kişilerin içinde bulunduğu kaygı ve stres seviyesi arttıkça ve günlük hayatında karşılaştığı bazı durumlar uyku bozukluğu yaratabilir. Bu noktada uzman kişilerden alınacak psikoterapi desteği uyku bozukluğu problemlerinin en aza indirilmesine son derece yardımcı olacaktır.

Jetklinik, alanında uzman kişiler ile danışanları online psikolog platformunda buluşturuyor. Web sitemizi inceleyerek dilediğiniz konuda, alanında uzman ve deneyimli kişileri seçebilir, yer ve zamandan bağımsız olarak dilediğiniz an destek alabilirsiniz.


Yorum Yap