Üniversite Taban Puanları her sene tercih sonuçları açıklandıktan sonra ÖSYM tarafından açıklanır. ÖSYM tarafından açıklanan puanlar o seneye ait bölümlerin taban puanlarını teşkil eder. A bölümüne son yerleşen adayın puanı o bölüme ait taban puanı demektir Bu noktada he sene tercih yapacak olana adaylar için taban puanları bir sene öncesinden, tercih sonuçlarıyla beraber açıklanmaktadır. Yeni kontenjanlar ise o sene tercih döneminden hemen önce yayınlanmaktadır.
Üniversite Taban Puanlarıyla beraber merak edilen hususlardan bir tanesi de Üniversite Başarı Sıralamalarıdır. ÖSYM tercih sonuçlarından sonra başarı sıralamalarını açıklamamaktadır. Elinde bütün veriler olmasına rağmen neden sadece taban puanlarını açıklayıp başarı sıralamalarını yayınlamadığı bilinmiyor Bunun sebebini muhtemeldir ki ÖSYM kendisi de bilmiyor 😊
Üniversite Başarı Sıralamaları ise Kasım-Aralık aylarında YÖK e ait olan YÖKATLAS sitesinde yayınlanmaktadır. Fakat bu süre zarfında sıralama bilgisini merak eden adaylar için kazanabilirsin.com sitesi her sene ÖSYM puanları yayınladıktan hemen sonra yayınlamaktadır. Sıralama bilgisini elindeki büyük veri tabanı sayesinde elde etmektedir.
Üniversite Taban Puanları
Tercih yapacak olan adaylar üniversite taban puanlarını araştırırken iki ana başlık altında inceleyebilirler. Bunlardan ilki 4 Yıllık Bölümlerin Taban Puanları yani lisans bölümlerine ait taban puanları ve başarı sıralamalarıdır. İkincisi ise 2 Yıllık Bölümlerin Taban Puanları yani önlisans bölümlerine ait taban puanları ve başarı sıralamalarıdır
Adayların 2 yıllık bölümleri tercih edebilmeleri için TYT yani üniversite sınavının ilk oturumuna girmiş olmaları yeterlidir. Daha önce 150 puan barajı uygulanan önlisans bölümleri için artık baraj uygulaması kaldırılmıştır. Sınava girip matematik veya Türkçe dersinden 0,5 net yapan bütün adaylar tercih yapabilmektedirler. Yani en nihayetinde 2 Yıllık Bölümleri tercih listelerine yazabilirler.
4 Yıllık Bölümlerin tercihinde üniversite sınavının ikinci aşaması olan AYT sınavına gitmek gerekmektedir. Dilciler ise YDT denilen yabancı dil sınavına girip DİL alanında tercih yapabilirler. Daha önce lisans tercihlerinde de baraj uygulaması varken artık ilgili derslerden 0,5 net yapıldığı takdirde 4 yıllık tercihi de yapılabilir. Üniversite Taban Puanlarını ararken sürekli kekime oyunu ve yanlış veriler ile karşılaşan adaylar için kazanabilirsin.com sitesi bütün veriler en hızlı ve en doğru şekilde kullanıcılarına sunmaktadır.
Yorum Yap