Uçmak, insanlık için her zaman bir cazibe konusu olmuştur. Aslında bizi kendi uçan makinelerimizde gökyüzüne götüren bu hayranlıktı. Wright Kardeşler, 1903’te görünüşte imkansız görünen bu başarıyı yakaladıktan sonra daha da gelişti. Bununla birlikte bir yüzyılı aşkın bir süredir, uçma teknikleri gelişmeye devam etmektedir.
Uçak Nasıl Uçar?
Uçan kuşları gördüğümüzde, havada uçmak için kanatlarını çırptıklarını görüyoruz. Uçaklar uçtuğunda ise böyle bir fiziksel aktivite gözlemlenmez. Birçok insan, bu ağır uçakların nasıl uçabildiğini merak etmektedir. Temelde dört kuvvet, uçağın uçuşunda önemli bir rol oynamaktadır: asansör, ağırlık, itme ve çekme – bunların her biri aşağıda tartışılmaktadır.
Asansör: Kaldırma, herhangi bir katı cesedin bir sıvı ya da gaz ile etkileşimi tarafından yaratılmış olan mekanik bir kuvvettir. Temel olarak, hava molekülleri çevrede özgürce hareket eder ve katı bir vücut onlarla temasa girdiğinde yukarı doğru saptırılır. Bu durumda, asansör katı gövdesi gazlı çevrelerle temas ettiğinde havayı orta havada itiyor.
Ağırlık: Ağırlık temel olarak, uçağı Dünya’nın merkezine doğru çeken alan kuvveti. Uçuşa geldiğinde, bu alan kuvvetinin karşı kuvvetle karşı karşıya kalacağı düşünülür – bu durumda – asansördür. Aynı zamanda havadaki tüm uçakları dengelemek için önemli bir rol oynar. Uçağın ucundan kuyruğuna kadar dengeli bir ağırlığın olması önemlidir.
İtme gücü: İtme, vücudun ilerlemesine yardımcı olan mekanik kuvvet olarak tanımlanır. Bir uçağın olması durumunda, düzlemin ileri doğru ilerlemesi için gereken itme, motor tarafından üretilir. Bu itme, düzlemin ilerlemesine ve aynı anda havanın kanatlarının üzerinden geçmesini sağlamasına yardımcı olur; bu da düzlemi havada tutmak için bir gerekliliktir.
Sürükleme: Sürükleme, uçağa binilmesine yardımcı olan aerodinamik kuvvettir. Temel olarak hızını yavaşlatarak uçağın uçuşunu kontrol eder. Bu uçaklar aerodinamik yasalarını dikkate alarak özel olarak tasarlanmıştır. Asansör gibi sürüklenme, katı bir gövde sıvıya veya gaza temas ettiğinde üretilen mekanik bir kuvvettir.
Elinize sağlık.
Aktarmış oldugunuz bilgilerden dolayı teşekkür ederim.
Yazı için teşekkürler.