Popüler Cevap

Sıvı Gübre Nasıl Kullanılır? Sıvı Gübre Çeşitleri Nelerdir?

Bitkilerin daha verimli olması ve sağlıklı büyümesi için bazen su, toprak ve güneşten gelen enerji yeterli olmayabilir. Bu durumda bitkilerin sağlıklı bir şekilde yetişmesi için gübre kullanıma başvurulur. Gübreler; katı, sıvı ve toz olarak üç farklı çeşitte karşımıza çıkar. Sıvı gübreler, bitkilere ihtiyaç duydukları besinleri toprağa sıvı halde verir. Sıvı gübre, toprak ile harmanlanarak kullanıldığı gibi bitkinin yapraklarına püskürtülerek de kullanılabilir. Katı gübrelere göre bitkiler ve toprak tarafından daha kolay emilebilen sıvı gübreler, tamamen ekolojik ve doğaldır. Bundan dolayı kullanıcılar tarafından daha çok sıvı gübreler tercih edilir. Sıvı gübre kullanımı, bitki çeşitlerine göre değişiklik gösterir. 

  • Açık alanda yetiştirilen sebzelerde: İlk sulamadan çiçeklenme bitene kadar olan süreçte 4-5 kez dekara 8-10 kg,
  • Soğan ve sarımsak yetiştirirken: Topraktan çıkışında tek sefer olmak üzere dekara 5-7 kg sulama,
  • Seralarda yetiştirilen sebzelerde: ilk sulamadan itibaren tüm uygulamalarda dekara 2-3 kg,
  • Patates yetiştirirken: İlk sulamadan itibaren çiçeklenme bitene kadar 3-4 kez dekara 6-8 kg sıvı gübre kullanılmalıdır.

Sıvı organik gübreler, sıvı organomineral gübreler, sıvı makro besinli gübreler, sıvı mikro besinli gübreler, sıvı ikincil besinli gübreler ve sıvı özel gübreler olmak üzere birçok farklı çeşitten oluşan sıvı gübre bulunur. Ancak en çok tercih edilen çeşitlerinden biri sıvı organomineral gübredir. Kimyasal maddelerle organik maddelerin karıştırılması sonucu ortaya çıkan organomineral gübre çeşitleri aynı zamanda hibrit gübre olarak da adlandırılır. Kimyasal maddelerle bir araya gelen sıvı organomineral gübre, sağladığı birçok fayda sayesinde bitkinin verimliliğini maksimum düzeye çıkarır.


Yorum Yap

Abone Ol!

En güncel bilgilerden haberdar olmak için abone olun.