WordPress, premium tema portföyü sayesinde blog sitesi geliştirmenin ötesinde birçok farklı sektöre websitesi geliştirmek için kullanılan bir altyapıdır. Günümüzde websitelerinin %30’unun WordPress ile geliştirildiği gerçeğini düşünürsek, birçok hazır websitesi düzenleme ortamının içinde bu oranın oldukça yüksek olduğunu söylemek mümkün. Kolay kullanımı ve kodlama yapmadan özelleştirmeye imkan vermesi sayesinde WordPress’in önemi giderek artmaktadır. Açık kaynak kodlu olmasının yanında çeşitli eklentilerle özelleştirilebilmesi, ilerleyen zamanda kullanım oranının daha da artacağının sinyallerini de vermektedir.
Emlak’tan restaurant’a, rent a car’dan haber sitesine aklınıza gelebilecek tüm sektörler için kullanılabilen WordPress eklentileri sayesinde karşılaşabileceğiniz tüm spesifik sorunlar çözülebilir ve sitenizi daha iyi şekilde geliştirebilirsiniz. Bu işlemleri özel bir yazılımcıya yaptırmak istediğinizde binlerce lira harcamanız gerekirken, WordPress eklentileri çok düşük ücretlere sitenize başarılı özellikler eklemenize yardımcı olmaktadır. Sizin için olmazsa olmaz WordPress eklentilerini bir araya getirdik.
WordPress eklentilerini SEO, Performans, Güvenlik, İletişim ve Mail Aboneliği, Sosyal Medya, Slider ve İçerik Düzenleyici eklentiler şeklinde kategorize edebiliriz.
1. SEO EKLENTİSİ
WordPress SEO by Yoast
Siteniz başkaları tarafından fark edilmediği sürece emekleriniz bir nevi boşa gitmiş olur. Bunun için sitenizin SEO uyumlu olması, KeyWord ve MetaTag eklenmesi, SiteMap ve Analytic ayarlarının yapılmış olması büyük önem taşımaktadır. Bu ayarların panel üzerinden kolaylıkla yapılmasını sağlayan SEO eklentisi, yeni SEO algoritmalarını sizin adınıza takip edip sürekli güncelleyerek sıralamada bir adım önde olmanızı sağlayacaktır.
2. PERFORMANS EKLENTİLERİ
WP Smush
Siteniz ne kadar hızlı olursa ziyaretçilerinizi diğer sayfaları ziyaret etme oranı o kadar artacaktır. Bu da trafiğinizi artırırken sayfadan hemen çıkma oranını düşürecektir. Sayfalarınızın daha hızlı açılması görsellerin boyutu ile doğru orantılıdır. WP Smush eklentisi ile görsellerin çözünürlüğünü düşürmeden boyutlarını optimize edebilirsiniz.
WP Fastest Cache
WP Fasterst Cache eklentisi ile sitenizin önbellekleme özelliğini yönetebilir, yüklenme ve açılış hızını artırarak performansını artırabilirsiniz. 600.000+ kişi tarafından kullanılmış ve Emre Vona tarafından tasarlanmış olan eklenti kullanıcı deneyimi olarak 5 üzerinden 4.8 olarak puanlandırılmıştır.
3. GÜVENLİK EKLENTİLERİ
BackupBuddy
Sitenize verdiğiniz emeğin boşa gitmemesi adına belirli aralıklarla yedeğinin alınması ve uygun yerde saklanması gerekmektedir. BackupBuddy eklentisi ile sitenizin istediğiniz tarihte otomatik olarak yedek almasını ve yedeklerinizi FTP’de saklayacağınız gibi Dropbox, OneDrive gibi depolama ortamlarına da eklenmesini sağlayabilirsiniz.
Sucuri
Dünya üzerindeki siber saldırı haritasına baktığınızda bir gün sizin sitenize de saldırı olabileceği ihtimalinin ne kadar güçlü olduğu üzerine düşünmeye başlıyorsunuz. Bu nedenle sitenizin güvenliği ilk günlerinden sağlamalısınız. Yükselmeye başlayıp rakipleriniz tarafından fark edildiğinizde olası saldırılara maruz kalma ihtimaliniz de artar. Sucuri eklentisini performans olarak çok fazla sunucuları yormadan olası saldırıları takip eder. Siz fark etmeseniz bile 24 saat sitenizi izleyerek olası saldırıların kayıtlarını tutar.
4. İLETİŞİM – MAİL ABONELİĞİ EKLENTİLERİ
Contact Form 7
Ulaştığınız kitlelerin geri dönüşlerini almak için sitenizde iletişim formları kullanmanız gerekmektedir. Contact Form 7 eklentisi WordPress’in en popüler form eklentisidir ve olmazsa olmazlar arasında kendine çoktan yer bulmuştur. Bu eklenti ile istediğiniz kadar iletişim formu yaratabilir, her form için ayrı e-mail adresi kullanabilir ve ayrı mail şablonu oluşturabilirsiniz.
MailChimp
MailChimp, toplu mail gönderimlerinde 2.000 abone ve aylık 12.000 e-postaya kadar ücretsiz çözüm sunan bir mailing eklentisidir. Ziyaretçilerinizin sitenize ekleyeceğiniz form ile e-posta aboneliğinize kaydolmasını sağlayabilir ve sitenizdeki yeniliklerden, kampanyalarınızdan ve güncel duyurularınızdan toplu mail gönderimi ile haberdar olmalarını sağlayabilirsiniz. Ücretsiz sunulan 12.000 adet e-postanın size yeterli gelmediği noktada ise, servisin 35$’dan başlayan uygun paketleri de bulunmaktadır.
5. SOSYAL MEDYA EKLENTİSİ
Easy Social Share Buttons
Sosyal medyanın akıl almaz gücü WordPress sitenizin de sosyal medya hesaplarıyla bağlantılı olması gerekliliğini kaçınılmaz kılmaktadır. Ziyaretçilerinizin sitenizde beğendiği yazı, haber, ürün gibi içerikleri kendi sosyal medya ortamlarında paylaşmasına olanak tanıyan bu eklenti hem kurulum hem kullanım kolaylığı ile olmazsa olmazlarımız arasına giren bir diğer WordPress eklentisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
6. SLIDER EKLENTİSİ
Slider Revolution
Slider Revolution, kullanım kolaylığı ile WordPress kullanıcıları arasında oldukça popüler bir slider eklentisidir. Çoğu premium tema yapımcısı da bu eklentiyi temalarına dahil ederek kullanıcılarına sunarlar.
Sürükle bırak mantığı ile, adım adım, canlı ön izleme ile görerek, paint programında resim çizmek kadar kolay bir şekilde slaytlarınızı tasarlayabiliyorsunuz. WordPress’in bu vazgeçilmez eklentisi; kullanmak istediğiniz görsel, video, metin, ikon ve grafikleri farklı düzenlerde yerleştirebileceğiniz güçlü ve işlevsel bir tasarıma sahiptir.
7. SAYFA DÜZENLEME EKLENTİSİ
Visual Composer
Olmazsa olmazlarda sona doğru gelirken sayfalarınızı legolarla oynarcasına düzenlemenizi sağlayacak bu eklentiye değinmeden olmaz diye düşünüyorum. Bu eklenti de premium tema yapımcıları tarafından temalarına tümleşik olarak sundukları bir eklentidir.
İçerdiği komponentler sayesinde sayfanın istediğiniz kısmına istediğiniz içeriği eklemenizi sağlıyor. Başlık, metin, görsel, video, form ve ikon gibi farklı komponentleri eklemenizi ve yönetmenizi sağlıyor.
Son gelişmelerle birlikte WordPress’in geliştirmiş olduğu 52.000’in üzerinde eklenti yer almaktadır ama işlevsel olarak çokça kullanılan eklentilerin oranının oldukça düşük olduğunu görebiliriz. Hangi eklentilerin kullanılacağına karar verirken dikkat edilmesi gereken en önemli iki unsur ise eklentinin iş modelinize işlevsel uyumluluğu ve performansıdır. Binlerce eklenti arasından olmazsa olmazları derleyip paylaşmak istedim, umarım faydalı olmuştur.
Kaynak: bionluk
Elinize sağlık.