Popüler Cevap

Kaliteli SEO Nasıl Yapılır? 

Kaliteli SEO Nasıl Yapılır?

Kurallara uygun bir SEO planlaması yapmak hem kişisel hem de kurumsal bir marka için oldukça önemlidir. Bu noktada “SEO nedir? Nasıl yapılır?’’ sorularına yanıt aramak da gerekir. Dolayısıyla öncelikli olarak bu sistem detaylı olarak incelenmelidir.

SEO, site içi ve site dışı olmak üzere ikiye ayrılır. Bir internet sitesini kurallara uygun olarak düzenlerken sitenin içini ve dışını belirli standartlara uygun olarak inşa etmek gerekir. Bu çalışmalar kullanıcıların arama motorunda öncelikli olarak sizi bulmasını sağlar. Örneğin alanınız tekstil ise, internet kullanıcıları alışveriş yapmak amacıyla arama motorlarına “Beyaz spor ayakkabı’’ yazdığında ilk olarak sizin sayfanızın görünmesi önemlidir. Bunu sağlamak için ise siteyi SEO kurallarına uygun yapılandırmak gerekir.

Hız Düşüren Ögeleri Kaldırma

İlk aşamada hızı düşüren ögeleri kaldırmak gerekir. Bir internet sitesinin yavaş çalışması kullanıcıları uzaklaştıran temel sebepler arasında yer alır. Dolayısıyla “SEO nedir?” sorusundan sonra ilk olarak yanıt aranması gereken aşama hızı düşüren ögelerin nasıl bulunacağıdır.

Bu aşamada site hızınızın nasıl olduğunu belirlemek için sayfaların yüklenme sürelerini baz alabilirsiniz. Eğer açtığınız bir sayfa uzun süre zarfında yükleniyorsa, siteniz yavaş demektir. Bu nedenle siteniz arama motorunda en alt sıralara yerleştirilir. Dolayısıyla sistemi yavaşlatan unsurlardan arınmak için yapılabilecekler aşağıdaki gibidir:

  • Google PageSpeed Insights aracı kullanılmalıdır.
  • TBT hızı ölçülmelidir. (300 milisaniyeden daha az olması gereklidir)
  • Hem web hem de mobil site için ölçüm yapılmalıdır.

Pek çok alt başlığın bulunduğu bu alanda çeşitli metrikler mevcuttur. Her bir metriği detaylı olarak inceleyip siteniz ile uyumlu ve standartlarda uygun bir hale getirmeniz gerekir. Tüm bunlar için PageSpeed sistemini inceleyebilir ya da Dopinger bünyesindeki SEO hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Başlık ve Alt Başlık Düzenleme

Tıpkı “SEO nedir?’’ kadar “Alt başlık düzenlemesi nasıl yapılır?’’ sorusu da sık sık merak edilen konular arasında yer alır. Arama motorlarının botları, sayfaları indekslerken öncelikle başlıklar baz alırlar. Bu nedenle de sayfa başlıklarınızı doğru bir şekilde kurgulamanız gerekir. Peki bu kurgu nasıl olmalıdır?

İlk olarak ana başlığınız etiketini H1 olarak kullanmalısınız. Daha sonrasında yer alan alt başlıkları ise H2, H3 ya da H4 olarak dengelemeniz gerekir. Kısacası içerikte yer alan tüm kısımları hiyerarşik bir düzene göre dizmeniz lazımdır. Tüm bu kurallara uyum sağladığınızda ise başlık ve alt başlıklarınızı SEO formatına uygun bir şekilde düzenlemiş olursunuz.

Meta Açıklamalar

Yukarıda bahsi geçen “SEO nedir?’’ ve “Kuralları nelerdir?’’ sorularına, meta açıklamaların düzenlenmesi de yanıt niteliği taşır. Sayfa içeriklerinin arama motorları tarafından anlaşılması için bu düzenleme işlemlerinin doğru yapılması gerekir.

Arama motorları metaları değiştirerek sorgulamalara uygun – otomatik – açıklamalar sunar. Fakat bu açıklamalar sağlıklı bir cevap niteliği taşımaz. Dolayısıyla kendi meta düzenlemelerinizi kendiniz oluşturmalı ya da Dopinger’den destek almalısınız.

Okunabilir ve Anlamlı URL

Site içi uygulamalar arasında düzenleme gerektiren bir diğer madde ise URL oluşturmaktır. URL düzenlenmelerinin okunabilir olması son derece önemlidir. Dolayısıyla rastgele bir link yerine amaca uygun, hizmeti yansıtan doğru bir URL yapısı gerekir. Bu noktada https://www.dopinger.com/tr/seo/ benzeri bir link doğru kullanım için iyi bir örnek olacaktır. Bu linkin doğru anlamlı ve kurallara uygun olması internet sitesinin indekslenmesine de katkı sağlayacaktır.

Site İçi ve Site Dışı Yönlendirmeler

Bir internet sitesinin SEO kurallarına uygun inşa ederken iç ve dış linklemeler büyük önem taşır. Doğru bir SEO çalışması için link ve yönlendirmeler de önemli kriterler olarak sıralanabilir. Bu aşama iki adımda incelenir:

  • Site içi
  • Site dışı

Öncelikli olarak site içi yönlendirmelerden bahsedilecek olursa, ziyaretçilerin platform içinde gezinmesini sağlayan linklemelerdir. Örneğin, bir yazıda yaptığınız farklı bir içerik yönlendirmesi sayesinde ziyaretçilerin sisteminizde kalmasını sağlayabilirsiniz.

Site dışı yönlendirme / linkleme kısmında ise ilgili konu hakkında farklı sitelere, kendi sitenizin linkini vermeniz gerekir. Bu aşamada farklı internet siteleri, sizin sayfanız için içeriklerinde yönlendirme yaparak ziyaretçi kazanmanızı sağlamaktadır. Siz de tüm bu hizmetleri en doğru şekilde web sayfanızda uygulamak için Dopinger’i tercih edebilir ve kusursuz bir SEO sistemine sahip olabilirsiniz.


Yorum Yap