6331 sayılı iş sağlığı ve Güvenliği kanununun yürürlüğe girmesinden sonra tüm işyerleri (50 ve altındaki az tehlikeli işyerleri ile kamu kurumları 01.07.2020 tarihine kadar muaf) işyerlerinde çalışan sayısına bağlı olarak “işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı” bulundurmak zorundadır
Bu zorunluluğu kendi bünyelerindeki yetki belgesine sahip olan hekim ve uzmanlardan sağlayabilecekleri gibi, bireysel çalışan uzman ve hekimleri sigorta girişlerini yapmak zorunluluğu ile sağlayabilirler.
İşverenler bu konuda gerek hizmet kalitesinin daha yüksek olması gerekse işverenler açısından daha az yükümlülük almalarını sağlamak amacı ile bakanlık tarafından yetkilendirilmiş olan osgb’lerden hizmet almak sureti ile yapabilirler. Hizmet alan işyerlerinin nerede ise %90’ı bu yöntemi tercih etmektedir. Bizim osgb bu konuda bünyesindeki işyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanları atamalarını “isg-kâtip” sistemi üzerinden atama yaparak iş sağlığı ve güvenliği hizmetini sağlamaktadır. Dilerseniz bu konuda aradığınız tüm bilgileri veren isg katip videomuzu izleyebilir veya https://www.bizimosgb.com/isg-katip-atamasi-nasil-yapilir/ sayfamızdan sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Bu hizmetin bakanlık sisteminde kayıt altına alınması ve hangi firmaların bu yükümlülüklerini yerine getirdiği, hangi firmaların yerine getirmediğinin tespiti www.isgkatip.gov.tr alan adının olduğu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının resmi internet sayfası üzerinden sözleşme yapılmasının bilinen ismidir.
Hizmet veren osgb bünyesindeki işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanını işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısını dikkate alarak “isg-katip” atamasını yapmaktadır. Hizmet alan işyerinin yetkilisi e-devlet şifresi ile www.isg-katip.gov.tr alan adı üzerinden giriş yaparak atamaları onaylamaktadır. Bu şekilde internet üzerinden bakanlık tarafından yapılan atamaların kontrol edildiği sisteme
“İsg-katip sistemi” denmektedir.
Bir işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı toplamda 195 saatten fazla çalıştırılamamaktadır. Ancak tek işyerine tam zamanlı atanması durumunda fazla mesailer dâhil 217 saate kadar atanabilir.
isg Kâtip atamaları osgb sisteminde iki şekilde yapılmaktadır.
İçe görevlendirme; osgb’lerin kendi bünyesinde sigorta girişini yaptıktan sonra kısmi veya tam zamanlı olarak işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı resim internet sayfası isg-kâtip sisteminden osgb ye yapılan görevlendirmedir.
A-Dışa Görevlendirme
B- Osgb’nin içe görevlendirme ile bünyelerinde çalışan işyeri hekimi
C- İş güvenliği uzmanı
“İsg-katip atamaları” bakanlık tarafından iki kısma ayrılmıştır. Bunlar;
Yeni İçe Görevlendirme: osgb’lerin kendi bünyesinde çalıştırdıkları İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personellerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının İsg-kâtip sisteminden kurum içine atama işlemine denir.
Yeni Dışa Görevlendirme: osgb’lerde içe görevlendirilmesi olan İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personellerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının İsg-kâtip sistemi üzerinden, hizmet verilmesi için anlaşılmış olan işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına uygun olarak 17 haneli sgk sicil numarasına yapılan atama işlemidir.
Yorum Yap