Bel kayması geçmişte ve günümüzde en çok gözlemlenen ortopedik problemler arasında yer almaktadır. Halk arasında bel kalması, tıp dünyasında ise skolyoz olarak bilinen bu durum hayatın ciddi anlamda zorlaşmasına neden olmaktadır. Birçok kişi bu hastalık hakkında bilgi sahibi olmadığından dolayı skolyoz nedir sorusu sıklıkla soruluyor. Bu hastalık kendisini çeşitli belirtiler ile gösterdiğinden dolayı sizlere bel kayması hakkında detayı bilgi vereceğiz.
Skolyoz, omurganın göğüs yahut bel kesimlerinde gözlemlenebilen, yana istikametli olarak kendisini gösteren eğriliğidir. Yalnız başına olabileceği gibi, kifoz ile birlikte de gözlemlenebilir. Rahatsızlık kız çocuklarında oldukça fazla sık bir şekilde ortaya çıkar. Bilhassa 30 dereceyi geçen skolyozlar adolesan kızlarda baylara nispeten 10 kat fazla ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde 2,5 milyon skolyoz rahatsızı vardır. Bu rakam da ilgili hastalığın ne kadar yaygın bir hastalık olduğunun en büyük göstergesidir.
Skolyoz Bel Kaymasının Sebepleri
Skolyoz çok muhtelif sebeplerle meydana gelebilmektedir. Örneğin spastik çocuklarda yahut küçüklük çağlarında felç geçirenlerde ortaya çıkmaktadır. Sadece çoğunlukla karşılaşılan skolyozlar, daha fazla 10’lu yaşlarda meydana gelen ve sebebi tümüyle halen bilinmeyen idiyopatik grupta gözlemlenen skolyozlar ile anne karnındaki faktörler sebebiyle meydana gelen ve yaradılıştan itibaren bulgu veren doğumdan kaynaklı skolyozlardır. Birincinin sebebi tümüyle bilinmemektedir. Konjenital skolyoza ise hamilelik esnasında geçirilen iltihaplanmalar, şeker rahatsızlığı, birtakım vitamin yokluklarının sebep olduğu tahmin edilmektedir.
Yaradılıştan meydana gelebilir. Bu durum çoğu zaman omurgadaki bir kusura ya da iç içe kaynamış kaburgalara bağlıdır. Polio yani çocuk felci, beyin felci yahut adale distrofisi benzer biçimde vaziyetlere alakalı olarak kasların felci neticesinde meydana gelebilir. Daha evvel muntazam olan bir omurgada, meçhul bir nedenle meydana gelebilir. Bu durumlar da ilgili hastalığın birçok nedenden dolayı ortaya çıktığının bir göstergesidir.
Yorum Yap